(když už můžete něco jíst)
S čím si slinivka nejlépe poradí a co je vás schopno živit týdny. Dobře uvařené, celozrnné obiloviny. Obiloviny obsahují tuky, cukry, bílkoviny. Když je jíte v celozrnné verzi, nechybí ani látky ke snadnému strávení zmíněných živin současně. Nabízejí se obilné kaše, namleté, drcené obiloviny jako kuskus,bulgur, vločky, nebo celá zrna, např. oves, žito, jáhly, rýže, quinoa. Dál výrobky jako celozrnné těstoviny, celozrnné extrudované chlebíčky.
Z těch výše uvedených druhů potravin paradoxně nejlépe strávíte celá zrna, protože je musíte rozžvýkat a sousta dobře prosliníte vlastními tráv. enzymy. Což se nedá říct u jemných kaší. Extrudované (celozrnné) chlebíčky jsou dobře stravitelné, ale může u nich být jiná zátěž v podobě plísní, tak je jezte co nejčerstvější. Pokud je to hodně špatné s vaší slinivkou, ještě vše trochu zlepšíte, pokud budete volit obiloviny bez lepku. O další zátěž méně. Celá zrna, i částečně opracovaná (kroupy, bulgur) je nutné před vařením nechat namočené v čisté vodě. Celá zrna přes noc, kroupy, vločky třeba na pár hodin. Tolik k výživnosti a stravitelnosti celozrnných potravin. Kaše a kuskus rychle připravíte, ale celá zrna lépe strávíte.
Nepleťte si celé zrno s nějakým semínkem, před kterými dietní sestry varují.
Co se týče poživatelnosti, je extra důležité osolit vodu v níž obilovinu vaříte malinkou špetkou mořské soli. Ne aby jídlo bylo slané, ale aby se zvýraznila nasládlá chuť. Věřte, nebo ne, ale obilovina uvařená se špetičkou soli má výbornou chuť. A věřte, že zanešené a znecitlivělé chuťové pohárky dnešním překořeněným stravováním se rychle vyčistí(třeba při delším pobytu na kapačkách).
Co se slazení obilných jídel týče, pokud je chcete mít stravitelné dobře, slaďte je maximálně ječným sladem. (Sladěnka)
Obilí se sladit nemusí protože je v podstatě sladké. Cukr do mozku vám dodává postupně (pro nechápavé) a důkazem toho je i snížená chuť na sladké, která většinu závislých na cukru trápí při dietách.
Pokud kaši osladíte normálním cukrem, trávení najede nejdřív na rychlé cukry a na ty dobré v obilí ani nebude čas, nemluvě o tom, že rychlý cukr je jedním z největších problémů pro slinivku.
Obiloviny a kaše se dají kořenit, kořením které zklepšuje stravitelnost, jako je Mahá koření, kurkuma, kmín. Nebo přidávejte japonská "dochucovadla" originální sójové omáčky Tamari a Shoyou, Miso, nejlépe Hatcho. Ty přidávají do jídla trávící enzymy.
Přidávat můžete prohřívací potraviny, které slinivku podporují též. Jsou to skořice, zázvor. Více v článku o slinivce a její potřebě teplé energie.
Aby jídlo bylo kompletnější, ale pořád velmi stravitelné, ke kaším si vařte, pečte zeleninu, opět se špetičkou soli pro podtržení chuti, nebo s výše zmíněným kořením a dochucovadly. Vynechte květák, brokolici, papriky, rajčata, česnek. Snažte se jíst hodně kořenové, české (středoevropské) zeleniny.
Recepty na www.slinivkar.cz jsem začal vařit několik měsíců po zánětu slinivky (období kaší se zeleninou a miso polévek) a předvším jako inspiraci ještě zdravým. Až časem se ke mě zčali dostávat více lidé těsně po zánětu. Tolik k nejstrvitelnějším pokrmům a tomu proč má slinvkar.cz na webu čočkuv receptech. Na kaších jsem přežil a často je vařím, když zhřeším a potřebuju slinivku uklidnit. Jako inspiraci je používejte, jenom ve verzi obilí a zelenina. Jak se budete cítit lépe, začnete si je také šperkovat, nebo kombinovat s masem (domácím). Zeleninu kupujte nejlépe na trzích, domácí - ta slibovanou chuť má.
S vařením rád poradím po po telefonu 777 807 124