Oslabená i zdravá slinivka potřebuje prohřívat. Nejen teplým jídlem, ale i energeticky. To znamená, že nepodpoříte slinivku, pokud si dáte mixované ovoce, nebo syrovou zeleninu. Nejvhodnější snídaně pro slinivku je obilná kaše, samozřejmě bez cukru a chemikálií. Co se stravitelnosti týče, zabíháme do malinkých rozdílů, jestli si vyberete kaši jáhlovou, rýžovou, nebo ovesnou. Stejně tak je i malý rozdíl mezi kaší instantní, najemno rozdrcenou a kaší z celých, nebo částečně drcených zrn, jako dobře uvařené ovesné vločky, rýže nebo jáhly. Jsou velmi dobře stravitelné, kaše z ovesných vloček, nebo celých jáhel více, než instantní, ale ta je zase rychle hotová. Zásadní u obilných kaší je, že jsou prohřívací. (princip čínské medicíny) Pokud sníte ráno misku obilné kaše, cítíte v břiše příjemné teplo, které je pouze částečně tepelnou energií, dodanou ze sporáku. Energeticky podpoříte orgány, které si to přirozeně potřebují.
Když posnídáte obilnou kaši, bez cukrů a zbytečných chemických látek k dochucení, vaše slinivka bude celý den děkovat. Zvykněte si vařit obilné kaše, nejlépe jenom "verze natural" (z obilí), dejme tomu i ty instantní a naučte se je dochutit jenom malinkou špetkou soli. Malinkou myslím asi třetinovou dávkou, než jakou byste použili v normálním životě pro osolení. Mořská sůl (jakákoli sůl) podtrhuje chuť každému jídlu. V malém množství se sůl přidává i do sladkostí, aby se zvedla chuť. U obilných kaší, jednoduchých zeleninových jídel z dobré zeleniny je špetička soli základ. Až se vám vyčistí chuťové pohárky, budete vnímat jemné chutě jídel tak moc, že omylem neosolená kaše poletí rovnou do koše. Rozdíl je extrémní, poznáte ho u prvního sousta. Lidé snažící se začít zdravě vařit toto často neví a i pro to, nikdo nemá rád obilí na talíři, protože si jej neosolil. Prohřívat slinivku lze i jinak, než pouze jídlem, připravujeme článek.