Zatímco potraviny si vybíráme z poměrně široké nabídky, pitnou vodu používáme den co den převážně ze stejného zdroje. Její kvalita tudíž ovlivňuje naše zdraví dlouhodobě. To způsobuje, že i velmi nízké koncentrace škodlivin ve vodě mohou zásadně ovlivňovat naše zdraví.
Některé škodliviny se totiž v těle kumulují (např. arzen, olovo, kadmium) a jsou časovanou bombou, jiné „hlodají“ v těle nenápadně po dlouhý čas, a to již v nepatrném množství (produkty chlorace – karcinogenní trihalometany, vinylchlorid, benzen či tetrachlorethen).
Dalšími kontaminanty mohou být bakterie, dusičnany, fenoly, ropné látky, pesticidy, hormony či antibiotika. Např. dusičnany se v trávicím traktu mohou přeměňovat na karcinogenní dusitany. Norma pro koncentraci dusičnanů připouští 50 mg/l, doporučuje 15 mg/l, ale v nedotčené přírodě se dusičnany vyskytují v množství kolem 2 mg/l.
Málokdo si uvědomuje, že se varem zničí pouze bakterie, nikoliv výše uvedené chemické kontaminanty, které jsou často přítomné i v běžné vodě z vodovodního řadu nebo studny.
Jak získat kvalitní vodu za rozumnou cenu?
Výhodným řešením jsou průtokové vodní filtry do kuchyně, které upravují vodu určenou pro pití a vaření.
Jak vybrat kvalitní vodní filtr?
Vzhledem k tomu, že lidské tělo obsahuje z cca 70 % vodu, voda upravená kvalitním vodním filtrem výrazně prospívá celkovému zdraví.
Mám vyzkoušené vodní filtry pod linku, do kuchyně, pouze na pitnou vodu. Z takzvaného třetího kohoutku mi vytéká dobrá, čistá, pramenitá voda, zbavená všeho, co je ve studni nežádoucí. Nebojím se vodu dávat dětem, nezhoršuji stav mé poškozené slinivky přetěžováním nežádoucími prvky.
Tyto vodní filtry doporučujeme do každé domácnosti - i ve městě.
Vodní filtry jsou cenově dostupné, české, sestavíte je podle návodu během krátké doby.